´Met het financieel inzicht dat Van Hall ons geeft, houden wij grip op ons bedrijf´,Grietje Miedema, BabyBalance

Wat we eigenlijk al wisten toont DNB nu aan met een nieuwe statistiek.....

Al sinds kort na het uitbreken van de kredietcrisis eind 2008 geven MKB-ondernemers aan dat banken minder kredieten verstrekken. Banken daarentegen hielden bij hoog en bij laag vol dat het ´business as usual´ was (letterlijke uitspraak ING-directeur tijdens 'Week van de Ondernemer´).

Voor een ieder die zijn verstand gebruikt is het duidelijk dat banken minder kredieten verstrekken. Immers, de winsten van veel MKB-bedrijven staan onder druk en er zijn veel faillissementen. Hierdoor nemen de risico´s van banken toe, met als gevolg dat meer ondernemers een ´nee´ te horen krijgen. Toch hielden banken vol, verwijzend naar een statistiek van DNB, dat de kredietverlening aan het hele bedrijfsleven op peil bleef. 

Zo duurde de spraakverwarring lange tijd voort....

DNB heeft nu op basis van gegevens van de grootbanken een nieuwe statistiek gepubliceerd, waarbij onderscheid gemaakt is naar kleine kredieten (tot max. € 250.000) en grotere kredieten. En wat blijkt? 

  • De kredietverlening aan het hele MKB daalde eind 2013 in één kwartaal met 0,9%.
  • De daling van kleine kredieten was in één kwartaal 1,6%. 
  • Ongeveer 85% van de MKB-ondernemers hebben kredieten kleiner dan € 250.000.

Oftewel, het overgrote deel van de MKB-ondernemers komt moeilijker aan krediet van banken. Iedereen wist dat eigenlijk wel, behalve de banken.....

 

lees de publicatie van DNB...

Contactgegevens

van Hall | Financieel bedrijfsadvies
Noordzijde 40
1064 GV Amsterdam
svisser@vanhall-independent.nl
020- 4862784